Noodgeval

In sommige gevallen is het noodzakelijk om meteen geholpen te worden

-Als er gedurende de beugelbehandeling een ernstig trauma ontstaat aan tanden (door bijvoorbeeld een val of klap op de tanden).
-Scherpe, uitstekende draden die niet met witte was afgedekt kunnen worden en die het tandvlees of de binnenkant van wangen en lippen verwonden.
-Bij een los spalkje achter de voortanden (binnen 2 dagen laten herstellen!).

Een zeker drukgevoel is (vaak) niet te vermijden

Na het plaatsen van een blokjesbeugel of uitneembare beugel, is een drukgevoel op en pijn aan één of meerdere tanden en/of kiezen normaal. Na ca. 2 à 3 dagen gaat dit geleidelijk aan weer over. Je kunt evt. de eerste paar dagen na het plaatsen van de beugel zacht voedsel nemen en/of een pijnstiller nemen. Ook na elke beugelcontrole kun je hier in lichtere mate een paar dagen last van hebben.

Een aantal klachten kan wachten tot de praktijk geopend is.

In principe is dit alles wat geen pijn veroorzaakt. Voorbeelden zijn:

-een los blokje of ringetje (bandje)
-een afgesleten/afgebroken ophoging of bite-ramp (tandkleurig blokje achter de voortanden)
-een losse draad
-een los elastiekje
-een los haakje
-een losse tie-back of chain (om openingen te sluiten)
-een gebroken activator, twin-block, hyrax, carrière, plaatje of buitenbeugel

Tip: Witte was kan tijdelijk gebruikt worden om blokjes en scherpe delen aan beugels, die last veroorzaken, af te plakken. Heb je geen was meer, dan kun je ook een suikervrije kauwgum of nat gemaakt gaasje gebruiken om scherpe delen tijdelijk af te dekken.

Als een activator, twin-block of plaatje gerepareerd moet worden, gelieve de bijbehorende gipsmodellen mee te nemen. Bij een twin-block en activator ook het rode wasrolletje.
Een los blokje wat uit de mond komt goed bewaren en meenemen naar de praktijk.

Voeding zorgvuldig selecteren

Om loszittende blokjes en banden zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk harde en kleverige voeding te vermijden. Snijd bijvoorbeeld een appel in partjes, een hard broodje in stukjes. Drop, toffees, etc. niet op bijten! Om tandbederf te voorkomen is het uiteraard van groot belang te zorgen voor suikerarme voeding en dranken. Frisdrank, energydrinks én vruchtensappen met mate, omdat deze dranken erg zuur zijn waardoor tanderosie kan ontstaan.

Bij orthodontische noodgevallen gelieve altijd telefonisch contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer: 013 – 534 53 72.

Spoeddienst

In geval van ernstige pijnklachten of dringende ongemakken kun je / kunt u - buiten onze openingstijden - contact opnemen met Tandartsenpost Brabant op telefoonnummer 013-2225000. Voor meer informatie kijkt u op www.tandartsenpostbrabant.nl.

De tandartsenpost is gevestigd in het ETZ Tweesteden ziekenhuis, Route 88 - Medische Boulevard. Adres: Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tilburg.

Tussen 22:00 en 8:00 uur is de Tandartsenpost uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals trauma's of hevige nabloedingen. Lees eerst bovenstaande tips door alvorens de tandartsenpost te contacteren. Op de tandartsenpost dienen patiënten na behandeling meteen per pin af te rekenen. Cash betalingen worden om veiligheidsredenen niet aanvaard.